Zeleninové kari s tempehem

SUROVINY na 2 porce 

  • 1 lžíce řepkového oleje, extra panenského kokosového oleje nebo ghí (10 g) 
  • kousek cibule (40 g) 
  • kousek zázvoru (15 g) 
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mletého kari koření 
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky mleté kurkumy sůl 
  • 120 g sekaných rajčat  z konzervy 
  • 160 ml kokosového mléka 
  • 1 balení uzeného tempehu (190 g) 
  • 120 g cukety 
  • 120 g mrkve přírodní sójová omáčka Tamari nebo Shoyu dle chuti 
  • kousek chilli papričky (pokud chcete kari pikantní)

 

POSTUP 

  1. Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na oleji, přidejte nasekaný zázvor, mletý římský kmín, kari koření, kurkumu, sůl a česnek pokrájený na plátky. 
  2. Mrkev oloupejte. 
  3. Cuketu omyjte, není třeba ji loupat. 
  4. Tuto zeleninu nakrájejte na kolečka a vhoďte do pánve. Nechte chvíli restovat. 
  5. Tempeh nakrájejte na větší kostky, přihoďte je do pánve a vlijte sekaná rajčata z konzervy. 
  6. Zamíchejte, nechte chvíli povařit a nakonec přilijte kokosové mléko a dochuťte přírodní sójovou omáčkou, případně troškou mletého chilli.

Autorkami receptu jsou Monika Divišová (členka UGO Odborné rady) a Kristýna Ostratická (nutriční expertka a profesionální kuchařka).

Tyto dobroty a spousty dalších najdete v knize

 

RJ3-titulka-s-sipkami-a-popisky-1000px-1-461x527.webp

 

restartjidelnicek.cz