Zeleninové kari s tempehem
SUROVINY na 2 porce
- 1 lžíce řepkového oleje, extra panenského kokosového oleje nebo ghí (10 g)
- kousek cibule (40 g)
- kousek zázvoru (15 g)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kari koření
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté kurkumy sůl
- 120 g sekaných rajčat z konzervy
- 160 ml kokosového mléka
- 1 balení uzeného tempehu (190 g)
- 120 g cukety
- 120 g mrkve přírodní sójová omáčka Tamari nebo Shoyu dle chuti
- kousek chilli papričky (pokud chcete kari pikantní)
POSTUP
- Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na oleji, přidejte nasekaný zázvor, mletý římský kmín, kari koření, kurkumu, sůl a česnek pokrájený na plátky.
- Mrkev oloupejte.
- Cuketu omyjte, není třeba ji loupat.
- Tuto zeleninu nakrájejte na kolečka a vhoďte do pánve. Nechte chvíli restovat.
- Tempeh nakrájejte na větší kostky, přihoďte je do pánve a vlijte sekaná rajčata z konzervy.
- Zamíchejte, nechte chvíli povařit a nakonec přilijte kokosové mléko a dochuťte přírodní sójovou omáčkou, případně troškou mletého chilli.
Autorkami receptu jsou Monika Divišová (členka UGO Odborné rady) a Kristýna Ostratická (nutriční expertka a profesionální kuchařka).
Tyto dobroty a spousty dalších najdete v knize