Salát s pečenou cizrnou, květákem a brambůrkami

SUROVINY na 1 porci 

  • 1 konzerva cizrny (265 g) 
  • 290 g syrových menších brambor (např. odrůda Grenaille) 
  • 100 g mixu čerstvých salátových listů (ideálně s „hořkými“ listy – např. radicchio, rukola) 
  • ½ květáku (400 g) 
  • olej ve spreji 
  • Marináda na cizrnu a květák
  • 3 lžíce olivového oleje (30 g) 
  • sůl 
  • 1 lžička uzené mleté papriky 
  • 1 lžička sušeného česneku 
  • ¼ lžičky pálivé papriky 
  • Dresink na salát
  •  1 lžička dijonské hořčice (8 g) 
  • 2 lžíce bílého jogurtu (70 g) 
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (3 g) 
  • šťáva z citrónu  (asi ze ¼ menšího) 
  • 1 lžíce přírodní sójové omáčky Shoyu nebo Tamari (10 g) 
  • 1 lžíce medu (20 g) 
  • sůl
  • pepř

 

POSTUP 

  1. Brambory očistěte kartáčkem a i se slupkou dejte vařit do osolené vody. 
  2. Hotové nechte vychladnout, pak je překrájejte napůl. Slupku neloupejte. 
  3. Troubu zapněte na 180 °C. 
  4. Květák očistěte, omyjte a rozeberte na růžičky. 
  5. Cizrnu z konzervy slijte, propláchněte pod tekoucí vodou na sítku. 
  6. V misce vyšlehejte suroviny na marinádu. Pak do ní vsypte květák a cizrnu a oboje ve směsi obalte. 
  7. Plech vyložte pečicím papírem. Přesuňte na něj květák, cizrnu a přidejte i brambory. 
  8. Vložte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova asi 15–20 minut. 
  9. Nechte mírně vychladnout. 
  10. Dresink na salát vyšlehejte v menší misce. Veškeré suroviny smíchejte v míse dohromady.

Autorkami receptu jsou Monika Divišová (členka UGO Odborné rady) a Kristýna Ostratická (nutriční expertka a profesionální kuchařka).

Tyto dobroty a spousty dalších najdete v knize

 

RJ3-titulka-s-sipkami-a-popisky-1000px-1-461x527.webp

 

restartjidelnicek.cz