Salát s pečenou cizrnou, květákem a brambůrkami
SUROVINY na 1 porci
- 1 konzerva cizrny (265 g)
- 290 g syrových menších brambor (např. odrůda Grenaille)
- 100 g mixu čerstvých salátových listů (ideálně s „hořkými“ listy – např. radicchio, rukola)
- ½ květáku (400 g)
- olej ve spreji
- Marináda na cizrnu a květák
- 3 lžíce olivového oleje (30 g)
- sůl
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- ¼ lžičky pálivé papriky
- Dresink na salát
- 1 lžička dijonské hořčice (8 g)
- 2 lžíce bílého jogurtu (70 g)
- 1 lžíce lahůdkového droždí (3 g)
- šťáva z citrónu (asi ze ¼ menšího)
- 1 lžíce přírodní sójové omáčky Shoyu nebo Tamari (10 g)
- 1 lžíce medu (20 g)
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brambory očistěte kartáčkem a i se slupkou dejte vařit do osolené vody.
- Hotové nechte vychladnout, pak je překrájejte napůl. Slupku neloupejte.
- Troubu zapněte na 180 °C.
- Květák očistěte, omyjte a rozeberte na růžičky.
- Cizrnu z konzervy slijte, propláchněte pod tekoucí vodou na sítku.
- V misce vyšlehejte suroviny na marinádu. Pak do ní vsypte květák a cizrnu a oboje ve směsi obalte.
- Plech vyložte pečicím papírem. Přesuňte na něj květák, cizrnu a přidejte i brambory.
- Vložte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova asi 15–20 minut.
- Nechte mírně vychladnout.
- Dresink na salát vyšlehejte v menší misce. Veškeré suroviny smíchejte v míse dohromady.
Autorkami receptu jsou Monika Divišová (členka UGO Odborné rady) a Kristýna Ostratická (nutriční expertka a profesionální kuchařka).
Tyto dobroty a spousty dalších najdete v knize